Maatschappelijk verantwoord ondernemen, afgekort tot MVO, is ondernemen met aandacht voor milieu, sociaal-ethische impact en winst gebalanceerd. Tegelijk is het afgestemd op de verwachtingen van de stakeholders van de onderneming. Dit is dus een geïntegreerd in de ondernemingsstructuur en niet enkel een project.
Hierbij staan drie pijlers centraal; planet, people en profit. Het bedrijf zorgt voor toegevoegde waarde voor de ecologische omgeving (planet), de maatschappij (people) en de economie (profit).
Er hebben al 2000 bedrijven zich aangesloten als partner van het MVO, hiervoor kan je een kiezen uit het soort partnerschap, waarbij je toegang krijgt tot kennis, Webinars, bijeenkomsten en het MVO netwerk. Het is dus geen keurmerk.
Binnen het MVO netwerk zijn verschillende netwerken: agrifood, chemie, gebouwde omgeving, textiel en zorg. Binnen de netwerken kunnen bedrijven kennis uitwisselen, mee doen met innovatie projecten en je krijgt begeleiding van een netwerkmanager.
Op deze manier wordt het bedrijf geholpen en gestimuleerd zich te verbeteren. MVO Nederland zorgt ook voor samenwerkingsverbanden bij projecten die bij het bedrijf aansluiten. Dit kan gaan om sociaal maatschappelijke projecten, om te zorgen voor eerlijke prijzen. Of om milieu impact, het het hergebruiken van afval. Ik heb hier voorbeelden van projecten verzameld.
Natuur inclusief bouwen
Duurzaam en natuur inclusief bouwen is nog niet de norm in de bouw en projectontwikkeling, maar biedt veel kansen voor de sector. In het nieuwe dorp Steenbrugge, bij Deventer is er een pilot mee gedraaid. Dit was voornamelijk om kennis op te doen over de (positieve) impact op klimaatadaptatie, biodiversiteit, welzijn en CO2-vastlegging. Door de positieve effecten van een groene omgeving op het welzijn van de bewoners kan zorgen voor een flinke besparing van ziektekosten. Lees hier meer.
De echte prijs van CO2
Het uitstoten van CO2 is heel lang gratis geweest, maar binnenkort moet de vervuiler betalen voor zijn uitstoot. Nu zijn ongeveer 500 Nederlandse bedrijven verplicht om emissierechten te kopen, maar dit zou mogelijk worden uitgebreid. Om bedrijven inzicht te geven in hun CO2 uitstoot en hoeveel dat gaat kosten (nu nog 30 euro per ton CO2) heeft MVO Nederland de Community of Practice.
Tijdens de bijeenkomsten is het idee ontstaan voor het oprichten van een compensatiefonds. In dit collectieve fonds voor ZZP'ers en kleine MKB'ers leggen leden geld in om te besteden aan projecten die CO2-uitstoot voorkomen, verminderen of opnemen.
Je kan hier ook zelf een stappenplan downloaden

Voedselverspilling tegengaan
Brood is een van de meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland, ruim 200 miljoen kilo brood en grondstoffen hiervoor wordt jaarlijks weggegooid. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling. Dit is bijna 20 procent van de totale productie, hiervan wordt de helft bij consumenten thuis verspild. 76 miljoen kilo blijft in de winkels over en wordt diervoeding of vergist.
Omdat veel klanten ook aan het eind van de dag vers brood willen kopen, hebben supermarkten de hele dag brood op voorraad. Met als gevolg dat veel brood aan het einde van de dag niet verkocht is. In december 2019 werd een pilot in de Wageningse supermarkt gedraaid om vers ingevroren brood te gaan verkopen. Met het idee dat als het verse brood uitverkocht is er nog Goudeerlijk Vers Ingevroren-brood beschikbaar is voor de klant.
Dankzij de pilot bespaarde de supermarkt gemiddeld 87 broden per week. Op dit moment is 31 procent van de verkochte halve broden ingevroren.
Lees over meer projecten waar het MVO platform hielp.
Reactie plaatsen
Reacties