Een eigen moestuin beginnen

Gepubliceerd op 13 februari 2022 om 15:44

Ik wil graag een moestuintje beginnen in de tuin. Vorig jaar maakte Albert Heijn dat erg toegankelijk door moestuintjes uit te delen. Toen de actie voorbij was moest de rest weg, toen heeft mijn vriend twee dozen mee naar huis genomen, met in totaal 240 moestuintjes. 

Dit jaar willen wij ze gaan planten, al zullen we niet genoeg ruimte hebben voor alles. Daarom heb ik alvast opgezocht wanneer je deze het beste kan planten.  

Je kan plantjes voorplanten, dan laat je ze binnen, achter glas, ontkiemen en daarna plant je ze buiten in de volle grond.  De grond moet voedingsrijk zijn, eventueel kan je extra bemesten met compost  en op de droge dagen moet je wat extra water geven. De rest gebeurt vanzelf.

 

Dit zijn de moestuintjes en wanneer je ze moet planten.

Pluksla en Klaproos

Sla heeft vaak last van bladluis. Het stuifmeel van de klaproos trekt lieveheersbeestjes aan en die eten graag bladluizen.

Pluksla kan april, mei, juni en juli in de volle grond 

 

Spinazie en Koriander

Weekschildkevers zijn vaak in groten getale te vinden op koriander. Ze eten het liefst de hele dag luis. Daarom is koriander, als het bloeit, de perfecte gezelschapsplant voor bijvoorbeeld spinazie.

Spinazie kan je al vanaf januari achter glas zaaien, vanaf half maart tot en met juni kunnen ze in de volle grond. In juli is het vaak te warm voor de spinazie. 

 

Courgette en Phacelia

Honingbijen zijn dol op Phacelia. Diep in de bloem zit heel veel nectar. Grote kans dat ze ook even langs jouw courgettebloemen vliegen en die bestuiven.

Courgette kan je in mei buiten zetten, omdat de courgette binnen twee weken kiemt, moet je ze niet te vroeg achter glas planten.

 

Palmkool en Inkarnaat klaver

De bladeren van de Inkarnaat klaver vormen een schuilplek voor loopkevers. Handig wanneer ze bij je palmkool staan. Loopkevers eten larven van de koolvlieg, die anders niets van je palmkool over laat.

Palmkool kan je zaaien van maart tot en met begin juni. 

 

Andijvie en Cosmea

Gaasvliegen houden van de nectar van de Cosmea bloemen. Ze maken hun eitjes met een steeltje aan de andijvieplant vast. Wanneer de eitjes uitkomen, eten ze alle luizen op en is je andijvie luis-vrij.

In maart en april kan je andijvie achter glas zaaien en mei, juni en juli in de volle grond. 

 

Sperzieboon en wilde marjolein

Wilde marjolein is heerlijk om te eten, maar volgroeid krijgt ’ie roze bloempjes waar veel nectar in zit. Daar komen bijen en hommels op af. En dat is weer fijn voor de bestuiving van je sperzieboon.

Bonen kan je in juni en juli in de volle grond zetten.

 

Rucola en salie

Salie is echt een must in je moestuin. De geur van salie houdt aardvlooien op afstand. En die laten je rucola dan met rust.

Rucola kan van maart tot en met september in de volle grond.

 

Wortel en bieslook

Bieslook beschermt met zijn geur de wortel tegen de wortelvlieg. Als je de stengels laat groeien, komen er paarse bloemen aan die bijen lokken. En dat is weer fijn voor de bestuiving van je moestuin.

Wortelen kunnen vanaf februari achter glas en vanaf half maart naar buiten in de volle grond tot en met juli.

 

Komkommer en zonnebloem

Zonnebloemen zien er niet alleen prachtig uit. Het hart van de zonnebloem zorgt ervoor dat er bijen en hommels op afkomen. Deze bestuiven de komkommerbloemetjes. Wat ze de perfecte buurplanten maakt.

Half april kan je binnen al zaaien, maar in mei mogen ze pas naar buiten en ze houden erg van zon en water.

 

Spitskool en dille

Als de spitskool wordt aangevallen door koolrupsen, roept hij met zijn geurstof sluipwespen te hulp.  Die zijn dol op de nectar van Dille en  zijn dus niet ver weg.

    Van maart tot en met augustus kan je de spitskool in volle grond kweken.

    Pompoen en Juffertje in ’t groen

    De bloem van Juffertje-in-'t-groen lokt grote groepen hommels. Maar goed ook, want voor de bestuiving van de pompoen moet stuifmeel van de mannelijke bloem naar de vrouwelijke bloem gebracht worden.

    Pompoenen kan je al in april en mei in de volle grond planten.

     

    Cherrytomaat en dropplant

    Door al het getril van de hommels rond de moeilijk bereikbare bloem, kan de tomatenplant zichzelf bestuiven. Gelukkig kan de hommel bij buurman dropplant wel makkelijk bij de nectar en het stuifmeel.

    Volgens de kalender kan je in maart en april tomaten achter glas groeien, daarna buiten zetten en je hebt er heel de zomer plezier van.

     

    Radijs en boekweit

    Sluipwespen leggen hun eitjes in de larven van koolvliegen. En dat is maar goed ook, want deze zijn een bedreiging voor de radijs. Met boekweit in de buurt lok je de sluipwespen naar de radijs toe.

    Radijs kan je al vanaf januari achter glas groeien en vanaf half maart in de volle grond, tot en met augustus.

     

    Peultjes en korenbloem

    De korenbloem lokt al insecten als haar bloemknop nog niet eens geopend is. Een prima combinatie dus om in te zetten bij de peultjes, die al vroeg bloeien en bestuivers daarom goed kunnen gebruiken.

    De peultjes kan je dan ook al in maart, april en mei in de volle grond zaaien. 

     

    Snijbiet en kamille

    Zweefvliegen zijn dol op kamille. Het gele bloemhoofdje is een makkelijke landplaats om even uit te rusten en te eten. Zet je kamille naast je snijbiet en de larven van de zweefvlieg eten bladluizen.

    Snijbiet kan je vanaf maart tot en met juni in de volle grond zaaien.

     

    Meer leren? Bekijk deze leuke website: moesmeisje.nl

    Foto van: Zaaikalender | Volkstuinen Genderdal

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.