Kruiden voor paarden

Gepubliceerd op 16 juli 2021 om 21:27

Kruiden bevatten vitaminen en mineralen, ze kunnen een goede aanvulling zijn op het normale dieet van mens en dier.  Door de verschillende stofjes in de planten, hebben ze positieve werking op de gezondheid van je paard. Ik heb een overzicht gemaakt van kruiden (en een paar planten) met een positieve/ geneeskrachtige werking voor paarden. 

Disclaimer; kruiden zijn enkel een aanvulling, kijk of je paard het daadwerkelijk nodig heeft en voer nooit teveel. Raadpleeg bij ziekte een dierenarts en ga niet zelf voor dokter spelen.

 

Absint Alsem 
Het is een heel bitter kruid, maar werkt heel goed voor de spijsvertering en algehele conditie. Het gaat parasieten en bacteriën in de darmen tegen, verminderd winderigheid en verhoogt de eetlust en de productie van maagsappen. Het kruid is heel rijk aan vitaminen en mineralen, een fijne oppepper voor je paard.

Berk

Deze boom kent bijna iedereen: de berk, met de witte bast is hij niet te missen. Daarnaast is deze boom ook gezond: het blad en het sap bevatten ontstekingsremmende stoffen. De berk werkt bovendien zuiverend op de lever en verstrekt de nieren.

Brandnetel

Brandnetel is een belangrijke bron van vitamine A en C en is rijk aan zwavel, ijzer en natrium. De gedroogde bladeren van brandnetel ondersteunen de weerstand van het paard en een gezonde spijsvertering. De brandnetel bladeren hebben daarnaast een gunstige invloed op de bloedsomloop en bevordert de afvoer van afvalstoffen. Mocht je ze op het erf hebben groeien, dan kan je ze snoeien (met handschoenen aan!) en laten drogen, na ongeveer twee weken kunnen de paarden het eten.

Duivelsklauw 

Gemalen duivelsklauw wordt voornamelijk gebruikt om de gewrichten van oudere paarden extra te ondersteunen en verlichten. Duivelsklauw mag gerust gedurende langere tijd gevoerd worden, het daarom een fijn product om je paard een comfortabele oude dag te bieden.

Echinacea (te zien op de foto), ook bekend als zonnehoed heeft een infectie bestrijdend vermogen en het stimuleert het immuunsysteem. Het activeert de witte bloedlichaampjes die helpen om infecties in het lichaam te bestrijden. Een goede weerstand is voor een paard van essentieel belang om goed te functioneren in het dagelijkse werk en of training gedurende winterperiodes.

Fenegriek 

Dit kruid heeft een positieve werking op de luchtwegen en laat zich goed combineren met andere kruiden. Bij luchtwegklachten heeft fenegriek een brede werking. Zo werkt het ontsteking werend en slijmoplossend, bevordert het ophoesten en ondersteunt het de weerstand. Fenegriek prikkelt de baarmoeder en mag daarom niet tijdens de dracht gegeven worden. Voor lacterende dieren is het juist een mooi kruid om de melkproductie op gang te brengen.

Frambozenblad

Frambozenblad draagt bij aan een goede melkproductie en ondersteunt de buik- en baarmoederspieren. Het is zeer geschikt voor zogende merries.

Gele gentiaan
Dit kruid werd al in de Middeleeuwen gebruikt om ziektes te genezen. Tegenwoordig wordt het in de fytotherapie (kruidengeneeskunde) vooral als immuun versterkend en spijsvertering verbeterend middel gezien. Het lichaam is beter geweerd tegen ziektes en het is een goed kruid voor de spijsvertering. Omdat het de eetlust opwekt, de speekselproductie bevordert, darmgassen verdrijft en er meer maagsappen vrijkomen.

Gember

Gember heeft van zich zelf een wetenschappelijk bewezen ontstekingsremmende eigenschap. Het heeft een positief effect op het spierstelsel van je paard en algemeen welzijn. 

Goudsbloem 

Goudsbloem (Calendula) komt van nature voor in het rantsoen van paarden en draagt onder andere bij aan de afvoer van afvalstoffen, een goede bloedsomloop, de lever, spijsvertering en de maag. Daarnaast bevordert het natuurlijke huidherstel en houdt het de huid gezond van binnenuit.

Ijslands Zeewier 

Zeewiergranulaat (Ascophyllum) is afkomstig uit IJsland en een rijke bron van natuurlijke mineralen, aminozuren , spoorelementen en vitamines. Voor een gezonde darmflora, extra vitaliteit, normale hoefgroei, mooie pigmentatie en glans van de vacht. IJslands zeewier wordt vaak gebruikt als aanvulling voor paarden die door een gebrek aan mineralen zand eten of aan muren likken.

Kamille

Kamille (gedroogd, zoals op de foto) wordt ingezet bij paarden die nerveus zijn en meer kalmte en ontspanning nodig zijn. Kamille ondersteunt de maag en darmen en bevat gedroogde kamille. Dit is ook een goed kruid om in je wei te hebben staan, zo kunnen de paarden het zelf eten naar behoefte.

Kattenklauw 
Niet alleen in de kruidengeneeskunde, maar ook in de wetenschap worden de medische eigenschappen van dit kruid bevestigd. Kattenklauw werkt ontgiftend, bloedzuiverend en vocht afdrijvend. Het gaat bacteriën en parasieten tegen, waardoor de darmflora van je paard hersteld wordt. Het kruid kan ook gebruikt worden na een periode van ziekte en antibiotica kuren.

Kleefkruid

Kleefkruid zit vol nuttige voedingsstoffen zoals flavonoïden, fenolzuur, glycosiden, tannines en cumarines. Deze werkzame stoffen stimuleren de afvoer van afvalstoffen en vocht. Het wordt zodoende ook wel het lymfeklierkruid genoemd. Kleefkruid is om die reden een goede aanvulling voor paarden met vocht in de benen (stalbenen) of paarden met een gevoelige huid na insectenbeten. Kleefkruid draagt bij aan soepele gewrichten en zorgt voor een extra fitte uitstraling en glanzende vacht. Doorgaans vinden paarden dit kruid ook nog eens erg lekker dus wordt het goed gegeten. Het sap van de plant kan ook uitwendig worden toegepast om te helpen bij het herstel van de huid.

Knoflook

Dit kan ondersteuning bieden aan de algemene weerstand en bevat verschillende vitamines zoals Vitamine A, B, C, E en K. Het ondersteunt een gezonde huid, gezonde luchtwegen en een goede bloedsomloop. Echter zit er in knoflook en alle andere ui-achtigen het stofje N-propyl disulfide. Dit stofje kan een mens wel verwerken, maar diersoorten zoals het paard en de hond kunnen het niet verwerken. N-propyl disulfide maakt rode bloedcellen kapot en kan dus zorgen voor bloedarmoede. Er zijn verschillende artikelen geschreven en onderzoeken gedaan naar het gebruik van knoflook bij paarden en een hoeveelheid van 0.2 g/kg lichaamsgewicht paard geeft een aantoonbare bloedarmoede. Knoflook kan dus toxisch zijn voor paarden.

Linde 

Paarden houden erg van het jonge lindeblad maar ook de takken eten ze in de winter graag. Blad en takken zijn een goede bron van calcium, en werken daarnaast kalmerend op de darmen. Ze bevorderen daar de productie van slijmstoffen.

Mariadistel

Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever.  Mariadistel is al veel onderzocht en de werking van deze plant is al veel bewezen. Bestanddelen van mariadistel werken samen met de lever om de opname van gifstoffen te belemmeren. Mariadistel heeft een antioxiderende, anti-inflammatoire en antiallergische werking.

Meidoorn

Meidoorns zijn taaie kleine bomen die ook in haagvorm vaak worden gebruikt. In het blad zitten stoffen die het hart versterken en een kalmerende werking op het zenuwstelsel hebben. Meidoorn wordt veel gebruikt in de Chinese geneeskunde. Het wordt ingezet tegen een gezwollen buik, winderigheid, diarree en indigestie.

Moerbei

De moerbei zijn veelal mooie en makkelijke bomen waarvan het licht glanzende blad  bloedsuikerspiegel verlagende stoffen bevat. Ook werkt het antibacterieel bij verkoudheden en griepachtige verschijnselen.

Monnikspeper

Bij paarden wordt monnikspeper regelmatig ingezet bij merries die problemen hebben met hun hengstigheid, maar het kan ook worden gegeven aan hengsten/ruinen met een te hoog libido. Monnikspeper kan bovendien gunstige effecten hebben voor paarden met leveraandoeningen of stofwisselingsproblemen. Het kan oxidatieve stress en vervetting van de lever voorkomen. En het heeft een gunstig effect op de suikerstofwisseling. Daarnaast wordt het soms gebruikt voor paarden die slecht uit het haar komen. Tenslotte zijn er aanwijzingen voor een gunstig effect op de bijnieren, waar het hormoon cortisol (stress-hormoon) gemaakt wordt. Je paard krijgt meer energie  en werkt beter mee.

Paardenbloem 

De paardenbloem heeft een sterk vocht afdrijvende werking, waardoor het lichaam op een milde manier gereinigd wordt en afvalstoffen worden afgevoerd. Ook bevordert dit kruid de spijsvertering en de vorming en afscheiding van urine. Daarnaast bevat de paardenbloem allerlei vitaminen en mineralen en is het dus ook een goede extra voedingsbron voor je paard. Ook draagt het bij aan het behoud van soepele gewrichten. 

Rozenbottels 

Rozenbottels zijn rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, kobalt, calcium, kiezelzuur en koper. Het is een booster voor het immuunsysteem, versterkt de bloedvaten, en bevat een hoog gehalte aan biotine ter ondersteuning van een goede conditie en groei van de hoeven. Daarnaast bevatten ze een hoog gehalte bioflavonoiden, deze zijn voor het spijsverteringssysteem van groot belang.

Vlozaad beter bekend als psyllium wordt gebruikt voor de zandafvoer bij zand in de darmen. Het is zeer geschikt voor zand etende paarden. Het is een natuurlijk product dat zorgt voor een evenwichtige darmflora, gezonde darmwand en de afvoer van zand dat zich in de darmen verzameld. Vlozaad is in water oplosbaar, het zet uit en zorgt voor een gelei-achtige massa in de darmen. De darminhoud zal hierdoor langzamer passeren en zal de darmen aanzetten om meer te kneden, waardoor het grotere volume in de darmen het opgehoopte zand mee naar buiten zal nemen. Wel belangrijk; dit moet eerst worden geweekt in water.

Wilg

Het is geen kruid, maar een boom, de wilg is bekend als een plant die paarden graag eten. De plant heeft een pijnstillende en koortswerende wending. 

Zwart komijnzaad (te zien op de foto)

Zwart komijnzaad kan de luchtwegen en het spijsverteringssysteem ondersteunen. Het is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. De waardevolle inhoudsstoffen kunnen ook een positieve werking hebben op de vacht en huid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb