Het liefst staan alle paarden de hele dag op de weide en als het aan mij ligt, dan zie ik dat ook graag. Helaas is daar vaak niet genoeg ruimte voor in Nederland. Om toch te genieten van een mooie wei is onderhoud belangrijk, daarom zet ik hier op een rijtje wat basis is voor een goede wei. Paardenweides zijn te herkennen aan paardenbanen, dit zijn stukken hoog gras, waar paarden mesten en vervolgend het gras niet meer opeten. Terwijl ze op andere stukken het hebben kaal gegeten.
De eerste tip is extensief de wei te gebruiken, het is dus ideaal om verschillende stukken van je wei af te wisselen, zodat het gras kans krijgt om te groeien. Kort gras is gestrest gras dat heel hard wil groeien, hierdoor komt er jong gras omhoog, wat veel suiker bevat en dat is weer slecht voor de paarden. Geef het gras een aantal weken rust, zodat het langzaam aan kan groeien, dit zorgt tevens voor minder ruimte voor onkruid om te gaan groeien.
Graszaad mix
Het standaard gras wat wordt ingezaaid is vaak Engels raaigras, dit gras heeft een hoge opbrengst, dus erg voedingsrijk, het is smakelijk voor de paarden, sterkte dichte zoden en stoelt goed uit (groeit goed en wordt breed). Voor koeien wordt dit type gras gebruikt, omdat het erg voedingsrijk is, waardoor het goed is voor de melkproductie. Echter is het te voedzaam voor paarden en te eenzijdig, hier is steeds meer aandacht voor en er zijn steeds meer grasmerken die mixen voor paarden aanbieden.
In de grasmix voor paarden zitten vaak Engels raaigras, Timothee, Beemdlangbloem, Veldbeem en Roodzwenk. Vaak wordt er afgewogen welke soorten zorgen voor de juiste voedingswaarden, afwisseling in groeiritmes en gras wat goed kan tegen de slijting vanwege het vele lopen van de paarden. Als je dier voor het eerst zaait, doe dit dan in april of september en maai het eerst voor er paarden op komen te staan.
Mocht je het gras willen maaien om hooi of kuil van te maken, dan zijn hier vaak andere graszaadmixen voor beschikbaar.
Kruiden en 'goede' planten
De vier planten waarvan mij is geleerd dat deze goed zijn in het weiland zijn:
Madeliefje: Rijk aan calcium en magnesium, mogelijk helpt het tegen artrose.
Paardenbloem: bevat calcium, ijzer, koper en vitaminen, het heeft een bloed reinigende werking door het activeren van lever en nieren.
Duizendblad: bevorderd de spijsvertering, werkt bloedzuiverend en tegen maag en darmklachten, mogelijk werkt het preventief tegen koliek. (bron foto: wildebloemen.info
Smalle weegbree: bevat kalium, ijzer, silicium, calcium en magnesium. Verder is het een natuurlijke antibiotica en het verbeterd de bloedstolling.
Verder kan je brandnetels maaien en deze gedroogd voeren aan de paarden, verder vindt je hier mijn blog over kruiden voor paarden.
Ukie's paddock paradise verkoopt ook een kruidenmix om te planten en aan paarden te kunnen voeren.

Giftige planten en onkruid
Paarden zullen geen giftige planten eten, zolang er genoeg gras beschikbaar is, maar het is beter om deze weg te halen.
Esdoornkiemen zijn zeer gevaarlijk en het paard kan atypische myopathie krijgen (een spierziekte). (let dus op de bomen om de weide, te herkennen aan de propellertjes)
Jacobskruiskruid bevat alkaloïden, welke de lever beschadigen. Dit zorgt voor een chronische vergiftiging en dit kan je herkennen aan een hoge pols, ademhaling, vermagering, hersenschade, zwakke achterhand en zicht problemen. (afbeelding waterwereld.nu)
Herfsttijloos, dit plantje kom je soms tegen in hooi, het bevat colchicine, dit irriteert de slijmvliezen. De symptomen zijn: aborteren, bloederige diarree en verlamming.
Overzicht van giftige planten vindt je hier
Dan zijn er nog een aantal onkruiden;
Distels, deze verspreiden zich erg snel, zekers als ze zijn gaan bloeien, trek ze daarom zo snel mogelijk uit de grond. Hiervoor zijn speciale tangen, omdat de wortel stevig is en de plant stekels heeft. (foto van pintrest).
Paardenstaart/ Heermoes, is een klein plantje die hoog groeit, met een dunne steel. Deze plant kan in hele arme aarde groeien. Paarden eten het wel, echter zorgt het voor de afbraak van vitamine B12. Het verwijderen is lastig, omdat de plant via de wortel verder groeit. Vaak helpt het verbeteren van de bodem het beste.
Zuring, is een hardnekkige plant met grote bladeren dicht bij de grond. De paarden eten het niet op, waardoor het blijft staan. De wortels zijn erg diep en het is daarom lastig om te verwijderen, doe het dus zo snel mogelijk, als de plant nog klein is.


Mest
Het uitmesten van de weide is van belang als preventie van wormbesmetting, door minimaal één keer per week uit te mesten voorkom je voor een deel dat de wormen weer in het systeem van het paard komt. Let hier extra bij op als de paarden zijn ontwormd, dan komen er extra veel wormen voor in de mest.
De mest is ook een goede voedingsstof voor het gras, dit kan je composteren om dit te gebruiken. Doe dit niet met mest na het ontwormen. Daarnaast van de mest ook gebruikt worden als dit niet is gecomposteerd, omdat paardenmest veel voedingsstoffen bevat is dit geschikter voor een koeienweide. Koeienmest is armer qua voedingsstoffen, waardoor het geschikter is voor een paardenweide.
Het bemesten kan je beter vaker met kleinere mestgiften doen, dan eenmaal veel. Door het bemesten zal de stikstof worden omgezet tot eiwit, hierdoor produceert de plant minder fructaan, waardoor het paard minder suikers binnen krijgt.
Benieuwd naar paardenmest composteren? Bekijk het blog van natuurlijk paarden.
Jaarlijks onderhoud
Om de weide in goede conditie te houden is het van belang om in de lente en de herfst de weide even extra aandacht te geven.
In de herfst kan je eerste de paardenbanen weghalen door te maaien, bloten of rollen. Bij bloten en rollen wordt het gras geëgaliseerd, hierna kan je het bemesten, ook kan je op kale plekken de wei doorzaaien, zo kan het gras weer egaal groeien.
Door een ph meting kan je kijken of de grond zuur is, mocht dit het geval zijn, dan helpt kalk strooien, dit kan ook als de grond erg dicht is.
In de lente is het ook goed om nog eens te egaliseren.
Onkruid weghalen kan je het beste doen zodra je het ziet staan.

Reactie plaatsen
Reacties