Dit jaar heb een mooie elektrische lease auto gekregen van mijn werkgever en ik vind het geweldig! Het is een hele fijne auto om te rijden en het milieu wordt gespaart, ideaal toch? Je moet rekening houden dat opladen langer duurt dan tanken, maar als de auto naast je werk of huis kan opladen, is dit geen groot probleem. Zeker met de huidige prijzen aan de pomp. Ik voel mij heel cool tussen alle vervuilende benzine en diesel auto's, maar is dat wel terecht?
Het is welbekend dat de uitstoot van benzine, gas en diesel aangedreven auto's invloed heeft op de versnelde opwarming van de aarde. De gehele transport sector is verantwoordelijk voor de uitstoot van 7,3 miljard ton (1000 kg) CO2 in 2020. Waarvan 41% wordt uitgestoten door personenauto's.
Bij een elektrische auto zijn er geen uitstootgassen van de auto, er wordt gebruik gemaakt van een batterij waarbij de stroom wordt omgezet in beweging. Hoe deze stroom is opgewekt is bepalend voor de uitstoot van de auto, als je oplaad aan energie opgewekt uit zonne- of windenergie, dan heeft dit geen CO2 uitstoot (afgezien van de grondstoffen voor de productie van de windmolen en de panelen). Helaas wordt in Nederland slechts 7,4% uit hernieuwbare bronnen opwekt. Dit is het minste van heel Europa.

Wel zijn elektrische auto's efficiënter in het omzetten van energie naar beweging, dan auto's aangedreven door fossiele brandstoffen. Bij brandstof auto's ligt het percentage van efficiëntie tussen 17 en 21% om brandstof om te zetten in beweging en bij elektrische auto's ligt dit gemiddelde tussen de 59 en 62%. Hiermee gaat er veel minder energie verloren.
Eerder wordt benoemt dat er 2,9 miljard ton CO2 wordt uitgestoten door personenauto's. Hierbij gaat het enkel om de uitstoot die vrijkomt bij het gebruiken van de auto en niet bij het proces van maken. Want de lithium batterijen die in de auto moeten, zijn minder duurzaam dan je denkt. Het lithium wat wordt gewonnen voor de batterijen is het 25e meest voorkomende element, met 20 mg per kg aardkorst. Het kan worden gevonden in stenen en pekel (nat zout), maar slechts in lage hoeveelheden. Er is dus veel land en water nodig om dit te winnen. Niet alleen in auto's, maar in de meeste oplaadbare batterijen zit lithium. In 2016 is de productie van deze producten met 16% gegroeid en dit groeit ieder jaar stabiel door. Bij de extractie van Lithium, wat voornamelijk in Australië en Zuid Amerika gebeurt wordt enorm veel water gebruikt. Er wordt zout water verspreid over grote oppervlaktes, zodat het water verdampt. Per ton lithium is er ongeveer 1,9 miljoen liter water nodig om dit te extraheren. In deze gebieden is er weinig water aanwezig en het water wat wordt gebruikt komt van natuurlijke bronnen, waar de inheemse bevolking van moet leven.
Naast lithium zijn er ander materialen nodig voor de batterijen, zoals: nikkel, grafiet en kobalt. Voor iedere ton van deze zeldzame elementen, wordt 75 ton aan zuur afval en 1 ton aan radioactief residu gegenereerd. Tevens hebben deze stoffen onduidelijke productie ketens, waar vaak sprake is van gedwongen kinderarbeid. In Congo zijn er veel kobaltmijnen, waar sprake is van kinderarbeid. Autofabrikanten ontwikkelen technieken waarvoor steeds minder kobalt nodig is. Tesla heeft al grote stappen gezet in het verminderen van hun kobaltgebruik: voor de accu van de Tesla Model 3 is nog maar 2,8% kobalt nodig. Ter vergelijking: de accu van de Volkswagen ID.3 bestaat voor 12% tot 14% uit kobalt.
Het andere probleem is dat momenteel de batterijen een levensduur hebben van 10 tot 15 jaar, waarna ze vervangen moeten worden. Dat moment is er nog niet, maar tegen die tijd zullen de auto producenten een manier van inzamelen en recyclen bedenken. De batterijen uit een auto zijn niet zo simpel te recyclen als huishoudelijke batterijen. Op dit moment worden slechts 5% van de lithium batterijen hergebruikt, de rest wordt zoals ander afval verbrand of in de grond gestopt, hier kan dus nog veel worden gewonnen.
De infrastructuur en de technieken rond de productie bepalen hoe vervuilend het maken van accu’s is. Chinese fabrieken die elektrische auto’s maken stoten nu bijvoorbeeld 60% meer CO₂ uit dan fabrieken die brandstofauto’s maken, dat gebeurt ook nog eens 66% minder schoon dan fabrieken in de Verenigde Staten of Europa. De productie van elektrische auto’s is nu in ieder geval nog vervuilender dan die van brandstofauto’s.
Conclusie
Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen CO₂ uit, dus de achterstand als gevolg van de productie maken ze tijdens hun levensduur weer goed. TNO zegt dat een middelgrote elektrische auto die achterstand na 39.000 kilometer heeft ingehaald. De gemiddelde levensduur is 220.000 kilometer, hiermee stoot een elektrisch auto uiteindelijk 35% tot 55% minder CO₂ uit dan een vergelijkbare benzineauto.
Dat neemt niet weg dat er in de productieketen en aan het hergebruik van de auto aan het einde van de levensduur nog veel punten zijn waar verbetering nodig is.
Bronnen/ meer informatie:
Global transport CO2 emissions breakdown 2020 | Statista
Electric Vehicles Pricing, Reviews & Ratings | EnergySage
Lithium-Ion Battery Production Is Surging, but at What Cost? | Greentech Media
Electric cars: What will happen to all the dead batteries? - BBC News
Are Electric Cars Really Greener? What About Their Batteries? (youmatter.world)
The Impact of Lithium Ion Batteries (arcgis.com)
Cleaner-Cars-from-Cradle-to-Grave-full-report.pdf (ucsusa.org)
Waste management: Urgent action needed to better manage e-waste: ILO
Reactie plaatsen
Reacties